An școlar nou, reguli noi. Cică reforma învățământului…
Este nevoie de reformă în învățământ, însă tot ceea ce se pretinde a fi reformă în sistem se încadrează foarte bine în categoria „Fă-te că lucrezi, Mircea”. Cei care se apropie sau deja se îndepărtează de vârsta de cincizeci de ani știu despre ce anume vorbesc. Fă-te că lucrezi, Mircea… Acum treizeci și patru de ani, în ciuda situației tensionate, remarca asta cu Mircea care nu trebuia să lucreze, era suficient să mimeze asta, m-a făcut să râd. Când văr ce se întâmplă în sistemul național de învățământ mă gândesc la Mircea, de la care nu se aștepta să muncească, ci doar să se prefacă, dar nu-mi mai vine să râd. Mă apucă disperarea.
Începând cu acest an, s-a creat cadrul legal pentru ca părinții elevilor să poată fi amendați dacă nu semnează „contractul educațional al elevului” sau dacă nu participă la ședințele de la clasă. Amenda poate să ajungă și la cinci mii de lei, adică nu e de ici, de colo, genul de sumă de care te poți lipsi pentru că în timpul „pierdut” la ședință poți câștiga de câteva ori mai mult.
- Plătiți, nu educați
- Un imperiu al ignoranței: Cum bursele oferă iluzia reformei în învățământul românesc
- Învățământul românesc – călătorie în trecutul penibil al reformei
Teoretic, suntem pe calea cea bună. Părinții vor fi puși la plata daunelor făcut de odrasle mobilierului sau clădirii școlii ca atare. Vor trebui să le asigure copiilor o ținută decentă și, mai ales, să participe la ședințele de la clasă. Însă, așa cum bine știm, în România drumul de la teorie la faptă e lung și adesea se pierde undeva pe… drum. Există cadrul legal pentru amendarea părinților care nu se implică în educarea propriilor odrasle, dar cine anume îi va amenda? În niciun caz profesorul diriginte…
Sancționarea cu amendă cade în sarcina autorităților locale. Adică primăria și ce se mai învârte pe acolo… Primarii vor trebui să trimită amenzile către recalcitranți și să le mai și încaseze. Așa, ca chestie, în comunitatea în care trăiți, câte amenzi au dat primarii pentru gunoaiele aruncate la întâmplare? Da, că și amenzile pentru gestionarea deficitară a gunoiului tot în sarcina primăriilor cad. În teorie stăm bine, că noi doar la nivel teoretic trăim. „Premiile” sunt date de autoritățile locale și banii încasați rămân în visteria primăriei, nu sunt trimiși la bugetul central, contribuind la dezvoltarea comunității locale. Sună frumos, nu? Sună și foarte corect, îi amendăm pe recalcitranții noștri și le folosim banii pentru a face comuna mai frumoasă, mai ochioasă. Împușcăm o droaie de iepuri, cum s-ar spune, nu doar doi. Îi responsabilizăm pe părinți, educăm copiii, încasăm bani la bugetul local și dezvoltăm comunitatea, nu mai cheltuim bani cu reparatul sau cumpăratul de mobilier distrus de pramatiile de copii și așa mai departe.
Valabil și pentru gunoaiele amintite mai sus. Amendăm pe cei care aruncă gunoaie și dacă îi amendăm cum trebuie sau destul de des, la un moment dat se vor învăța minte și vor trata gunoiul cu respectul cuvenit. Cu banii încasați facem comuna boboc și mai târziu vom culege și roadele amenzilor administrate responsabil, adică nu vom mai cheltui bani cu ecologizarea și nici nu vom scoate copii din școală la adunat gunoaie – campaniile „Let’s Do It, Romania!” nu și-ar mai avea rostul…
Dar, cum spuneam mai sus, știți vreun primar care i-a amendat pe cei care-și aruncă gunoaiele aiurea? Dacă știți, e posibil ca respectivului să i se fi urât cu binele și nu mai are chef să prindă încă un mandat. Asta pentru că, în ochii românului de la țară, primarul nu-l amendează pentru că e el nesimțit, aruncă gunoiul pe unde apucă sau, mai nou, nu o să meargă la ședințele cu părinții. Nu, nici pomeneală… Primarul îl amendează că are ceva cu el, că nu-l suportă, că e nesimțit și multe altele. Și dacă primarul are ceva cu tine, îi plătești și tu cu aceeași monedă și o faci exact atunci când plata îi pică mai prost, adică la alegeri. Dacă ai ceva rude și te și înțelegi cu ele, e și mai bine. Îi dai cu dobândă până să-i iasă pe ochi. Pentru o plată de asta merită să-ți faci prieteni și printre dușmani dacă sunt dispuși să voteze împotriva ăluia care are ceva cu tine și te-a amendat pe degeaba.
Cum nu ați văzut nesimțiți amendați de autoritățile locale pentru gunoi, nu o să vedeți iresponsabil amendat pentru că n-a binevoit să se prezinte la ședința de la clasă. Mircea încă se face că lucrează, nu a produs nimic concret, doar o măsură din categoria „Am făcut și noi ceva”. O mărgică lipsită de valoare, dar care dă posibilitatea Ministerului să se laude cu „noi măsuri menite să îmbunătățească sistemul de învățământ”. Pentru că asta e cadrul legal pentru amendarea celor care nu vor semna contractul educațional și nu vor participa la ședințe. O mărgică lipsită de valoare, ouată doar să ia ochii fraierilor.