„Let’s Do It, Romania!” – o farsă nesimțită

În weekend s-a marcat o nouă ediție a „Let’s Do It, Romania!”, prilej pentru autorități, oameni politici și nu numai să arate cât de mult iubesc mediul, curățenia și ce mai are țara asta de oferit.

Având în vedere că suntem într-un fel de campanie electorală – deși nu mai e mult până la debutul campaniei electorale, unii au furat startul – cei care visează să ne conducă în următorii patru ani (măcar în următorii patru ani, deoarece unii au pretenție de domnie veșnică) s-au întrecut în a strânge gunoaie altări de elevi și voluntari. Ipocrizie maximă, desigur…

Dacă un politician dorește să curețe România de gunoaie, nu-l împiedică nimeni să facă asta în fiecare zi, nu doar atunci când e „Let’s Do It, Romania” și cât timp sunt camere de luat vederi în zonă. Nu e cazul ca politicienii să vină în mijlocul maselor de voluntari și să „impulsioneze” activitatea, pot să o facă la modul discret și permanent. Iar rezultatele acțiunii sunt de mai mare jena. Da, chiar așa… Pentru că nu e firesc să te lauzi că ai adunat munți de gunoaie aruncate de alții. Firesc ar fi să nu găsești niciun fel de resturi; asta ar fi, de fapt, marea realizare.

Munții de gunoaie nu sunt genul de realizare cu care politicienii au dreptul să se laude; reprezintă tocmai eșecul lor de a guverna, de a face ordine în țara asta. Vorbim și despre eșecul ”României educate”, deoarece totul ține de educație. Un popor educat nu aruncă gunoaie la întâmplare. Desigur, în orice țară există needucație, nesimțiți, dar astfel de specimene reprezintă o problemă atunci când tind să reprezinte o majoritate jegoasă, care aruncă resturile oriune apucă. Iar marea problemă este că autoritățile nu fac nimic pentru a-i educa pe cei certați cu regulile de conviețuire și bun simț.

Acum ceva vreme am vizitat Turcia. Istanbul, mai exact. Ei bine, cu riscul de a-i supăra pe patrioții verzi, pentru care România este „cea mai frumoasă, cea mai bogată țară din lume” și nu vor să audă de nimic altceva, pentru că așa au învățat ei la școală și de la Ceaușescu, în tot Istanbulul nu am văzut atâtea gunoaie aruncate pe jos câte găsești în România în fața unei școli. Un oraș curat, în care fiecare cetățean are grijă să nu arunce la întâmplare resturi și ambalaje. Și vorbim de un oraș care are o populație mai mare decât a României…

De ce la turci se poate și la români nu? Pentru că turcii nu doar au legi, dar le mai și aplică. Au investit în educație de calitate și acum culeg roadele. Noi, românii, ce să culegem? Tone de resturi și ambalaje de fiecare dată când lansăm „Let’s Do It, Romania!”, asta culegem. Acum ceva ani unul dintre șefii județului Mureș se lăuda cu cei 19000 de saci de resturi adunate. Păi când ai aproape douăzeci de mii de saci de mizerii e cazul să intri în pământ de rușine, nu să te lauzi.

Singurul mod prin care românii pot fi educați să nu mai arunce gunoaiele la întâmplare și, implicit, să „saboteze” programe de genul „Let’s Do It, Romania!” este reprezentat de amenzile nesimțite. Avem legi care prevăd sancțiuni uriașe pentru astfel de activități, însă nimeni nu se obosește să le aplice. Credeți că nemții au fost civilizați peste noapte, doar cu vorba bună? Nu, frați români, nici pomeneală… Cei care au vizitat Germania știu foarte bine că acolo un muc de țigară aruncat aiurea îți poate aduce o amendă usturătoare, dar dacă e să ne raportăm la amenzile din trecut, cele practicate în momentul de față în Gemmania sunt un soi de glumă. Dar scopul a fost deja atins de ceva vreme, acum vorbim doar de corecții.

Credeți că Hans, după ce și-a luat câteva mii de mărci amendă pentru un muc de țigară, a mai aruncat și alte gunoaie? Garantat nu… Sau că vecinul lui, Klaus, când a aflat ce amendă și-a luat Hans, a mai aruncat ceva la întâmplare? Ei bine, uneori așa funcționează educația. Credeți că în România, dacă pentru un ambalaj aruncat aiurea nesimțitul ar plăti cinci mii de lei amendă, ar mai fi străzile pline de tot felul de mizerii? Eu unul sunt de părere că nu… Românul este insensibil, recalcitrant chiar, la educația cu vorba bună, dar e foarte sensibil când e vorba de buzunar. Dragi politicieni, nu mai scoateți copiii la adunat mizeria pe care nu sunteți în stare să o gestionați. Stabiliți amenzi nesimțite, dar cu valoare educativă ridicată și aveți grijă să fie aplicate și încasate. Și, dacă o țineți așa vreo doi ani, „Let’s Do It, Romania!” o să devină o amintire, ceea ce e de dorit, având în vedere că ne-am bucura de o țară curată un an întreg, nu doar câteva ceasuri pe an.

Nu mai forțați elevii să-și rupă din timpul liber pentru a aduna gunoaiele aruncate de alții. Pentru că la „Let’s Do It, Romania!” participă tot cei care nu aruncă resturile la întâmplare, nu vă așteptați ca între voluntarii dispuși să adune mizeria să se regăsească și cei care o produc. Nesimțiții nu doar că nu-și adună gunoiul, dar râd de cei care fac curat în urma lor, ceea ce e mai rău decât tragic. Amenzi nesimțite și educația o să apară.

În concluzie, „Let’s Do It, Romania!” nu e un succes, ci doar o cruntă bătaie de joc la adresa celor care sunt educați, dar sunt forțați să participe la porcăria asta.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *